NL Old English Sheepdog Association  

  En wat is een Old English Sheepdog (OES) nog meer...

  Onder zijn prachtige lange (of korte) vacht is een OES een heerlijke zachtaardige hond, een lolbroek een charmeur. Maar ook is hij onafhankelijk en in het bezit van een sterk herdersinstinct. De luide, typische blaf van de OES zal eventuele inbrekers zeker op de vlucht jagen, hij is echter geen specifieke waakhond. Toch zal hij in noodgevallen altijd voor zijn baas of leden van het gezin opkomen. In het verleden werd de staart van de OES gecoupeerd, waardoor vrijwel altijd de bijnaam “Bobtail” werd gebruikt. Sinds 2001 is er een wettelijk verbod op het couperen van staarten, en kwispelen alle OES er vrolijk op los.

  Van gebruikshond uit de schapenhouderij is hij gegroeid naar een aangename metgezel en familiehond, zonder dit herdersinstinct te verliezen. Naar andere honden zijn ze heel verdraagzaam, ze zullen altijd proberen een gevecht uit de weg te gaan, mits dit mogelijk is.

  Zijn prachtige vacht vergt natuurlijk wel onderhoud, en een wekelijkse borstelbeurt is wel op zijn plaats. Als je het van jongs af aan leert, zullen ze het heerlijk vinden om hun borstelbeurt te ondergaan. Soms lukt het niet om de lange vacht goed te onderhouden, of is het uit praktische overweging een goede keus om ervoor te kiezen om de vacht kort te zetten in bv een puppylook.

  De OES beschikt nog steeds over een groot uithoudingsvermogen, hij gaat graag met je mee op lange wandelingen door het bos, waardoor je er bij thuiskomst achter komt dat ook het halve bos mee genomen is. Nadat ze uitgerust zijn en opstaan, tref je dan ook nog eens een zandbak aan op de plek waar de hond gelegen heeft. Ook moet je tijdens een boswandeling regelmatig bukken omdat ze ergens een takje of een blaadje in hun vacht hebben of de halve braamstruik onder hun buik hangt!

  Een OES is slim en werkt graag. Je maakt hem blij met obedience, behendigheid, tryball. Maar ook hersenwerk, balanstrainingen en speuren en zijn erg leuk om samen te doen. Niets is leuker voor een OES om te werken met en vooral vóór zijn baas, want hij heeft een enorme ‘will to please’.

  Het is echt een persoonlijkheid. Ook geniet hij over het algemeen van alle aandacht die hij krijgt. Met name door zijn vacht en formaat, is het een imposante en opvallende verschijning. Een volwassen OES reu is zo’n 61-65cm hoog, en weegt zo rond de 40 kilo. Een teefje blijft iets kleiner 56-60 cm en weegt gemiddeld 30kg.  

  Waar de eigenaar is, is ook de OES. Hij is gek op zijn familie, op aandacht van z’n familie en doet dus graag leuke dingen samen met hen. Hij houdt van mensen om hem heen, zijn slaapplaats zal ook het liefst dichtbij je zijn en niet aan de andere kant van de kamer. Het allerliefst ligt hij aan je voeten. De OES is altijd aanwezig, en als hij merkt dat je langdurig met iets anders bezig bent, zal hij het je zeker laten merken dat hij er ook nog is. Dan zal hij, voor je gaan zitten, zijn grote poten bij je op schoot leggen en je aankijken of hij wil hij zeggen “en ik dan?”

  Een hond met een geweldig karakter. Dat is ook de reden dat er zoveel liefhebbers zijn voor een OES. Als je er eenmaal één gehad hebt, ben je voor altijd besmet met het OES-virus.

  Wil je nog meer informatie over de OES? Neem dan vrijblijvend contact op met één van de NLOESA fokkers. Zij kunnen je nog veel meer vertellen en al je vragen beantwoorden.

  • Specialty Show

   Specialty Show

   Specialty Champion Show June 9th '24
  • Join the club!

   Join the club!

   Support us, sign up and join the Club!
  • Herding clinic

   Herding clinic

   Workshop to see if your OES has a talent to work..
  • Pedigree dogs

   Pedigree dogs

   NLOESA is official member of the Dutch Kennel Club

    

    

   As a member of the NLOESA:

   You can join all our events like

   fun events, workshops,  seminars, etc;

   You'll receive  (at least) 3x a year the digital newsletter;

   You support our Club and together we can stand up for our breed:

   The Old English Sheepdog!

    

    

    

   News

   2nd NLOESA Specialty in Arcen, June 18 '23

   Events

   Workshops, Get-togethers, etc 

   There's a lot to do and meet eachother. Do you join us?

   Read more...

   Puppies

   You are looking for a puppy...

   But how to find a responsible breeder? The NLOESA can help! 

   Read more

   All rights reserved ©NLOESA 2023